
Essay yazarken zaman yetmiyor ya da “Hocam, essaylerimi yetiştiremiyorum, ne yapmam lazım” hem writing dersi verdiğimiz hem de BuProf Essay Kontrol paketlerinden faydalanan öğrencilerin sık sık sorduğu sorulardan biri. Bugün öğrencilerimizle paylaştığımız ve hayat kurtaran ipuçlarından bazılarını paylaşacağız. Böylece siz de proficiency writing bölümünde essay yazarken vakit sıkıntısı çekmeyeceksiniz.
Kural 0: Hazır İfadeler
Daha hızlı essay yazabilmek için çeşitli bağlamlarda kullanabileceğiniz hazır ifadelerinizin olması lazım. Mesela sonuç paragrafında kullanılabilecek ifadeler, gelişme paragraflarında kullanılabilecek ifadeler ya da giriş paragraflarında kullanılabilecek ifadeler diye aklınızda bir liste olmalı. Bu ezberden ziyade kullana kullana öğrendiğiniz ve doğal bir şekilde kullanabildiğiniz bir ifadeler listesinden oluşmalı.
Mesela örnek vereceğiniz zaman, “for example” demek yerine “to illustrate”, “to give an example”, “to exemplify this issue” gibi ifadeleriniz hazır olmalı.
Ya da sonuç paragraflarında “considering the advantages and disadvantages of this issues, it can be concluded that … ” veya bir giriş paragrafında “the topic of X has been of great interest to those in the filed of Y” gibi ifadeleriniz olmalı. Bunlar bahsettiğim gibi ezberden ziyade bol bol okuyup not alarak ve kullanarak oturan ifadeler. Peki nereden bulacağım bu ifadeleri diyorsanız bunun için en kapsamlı kaynaklardan birisi eProficiency Writing modülündeki örnek essayler bölümü. Ayrıca ücretsiz olarak paylaştığımız Boğaziçi proficiency essay örnekleri dosyasındaki essaylerden de hazır ifadeler çıkarabilirsiniz.
Hazır ifadeler sizi o an derin düşünme zahmetinden kurtararak hızlı bir şekilde yazmanızı sağlar.
Kural 1: Outline oluşturmak
Eğer essay yazmaya başlamadan outline oluşturmuyorsanız çok büyük bir hata yapıyorsunuz. Kesinlikle ve kesinlikle yazıya başlamadan önce thesisinizi, kullanacağınız pointleri ve fikir akışını planlamanız lazım. Böyle yapmayıp direk yazıya başlarsanız ortalarda tıkanır kalırsınız ya da bir bakarsınız yazdıkça fikriniz değişiyor. Ancak tüm yazınızı düzeltecek vaktiniz kalmaz.
Outline hazırlamadan essay yazmaya başlamak, haritasız yola çıkmaya benzer. Kafanıza göre belki yolun sonunu bulursunuz ama bir bakarsınız, tren kaçmış, zaman bitmiş. O sebeple her bir essay öncesinde kesinlikle fikir akışınızı, pointlerinizi ve tez cümlenizi not alıp bir taslak oluşturduktan sonra başlayın.
Outline nasıl hazırlanır diye merak ediyorsanız, adım adım outline hazırlama yazısını okuyabilirsiniz.
Kural 2: Doğru zaman bölümü yapmak
Size bir sır verelim. Proficiencyde bir essay için aslında süreniz 30 dakika 40 dakika değil. Eğer 40 dakikada bir essayi ucu ucuna yetiştiriyorsanız bir problem var demektir. Peki neden süre 40 dakika değil de 30 dakika diyoruz?
Sizin kesinlikle ve kesinlikle bir essay yazımını en geç 35. dakikada bitirip 5 dakika essayinizi baştan sona kontrol etmeniz lazım. Etmezseniz basit am, is, are hataları, tekil çoğul problemleri, spelling hataları gibi şeylerden dolayı kalabilirsiniz. O sebeple kesinlikle en az 5 dakika kontrol süreniz kalmalı. Peki geriye kalan ilk 5 dakika ne için. O 5 dakika ise outline hazırlamak ve yazınızı yazmaya başlamadan önce iyi bir plan yapmak için. Plan için harcayacağınız 5 dakika size essayi yazarken 10-15 dakika kazandırır.
Özetle
Kendinizi özel bir hazır ifadeler listesi geliştirin, yazıya başlamadan önce outline çıkarın ve belirttiğimiz şekilde zaman planlaması yapın. Bu 3 adımı takip ederek essay yazma sürenizi kısaltabilirsiniz.