
Remedial olmak istenmese de Boğaziçili bir hazırlık öğrencisinin başına gelebilecek bir durum. Remedial olmanın maddi ve manevi çeşitli yükleri var.
Remedial Olmanın Manevi Maliyeti
Manevi açıdan bakıldığında karşımızda kaybedilen bir dönem ya da yıl için duyulan üzüntü, geride kalma hissinin verdiği kaygı ve Boğaziçi’ne kadar her tuttuğunu koparmış öğrencilerin belki de hayatlarında ilk kez yaşadığı bir hayal kırıklığı hissi var. Bu noktada bir köşeli parantez açıp şunu eklemek istiyorum: Sevgili Boğaziçili kardeşlerim hazırlıkta sıkıntı yaşamanız ya da sınavı geçememeniz sizi daha az akıllı ya da daha az kıymetli yapmaz sadece İngilizce öğrenirken yanlış yöntemler takip ettiğinizi ya da yetersiz bir çalışma planı uyguladığınızı gösterir (belki de sınavda gününüzde değildiniz).
Remedial Olmanın Maddi Maliyeti
Maddi açıdan baktığımızda eğer tek dönem kaybettiyseniz giden bu 6 ay hayata 6 ay geç başlamak demek. Yani 6 ileride alacağınız 6 aylık maaştan feragat etmek gibi. Buna bir de altı aylık ortalama yaşam masraflarınızı eklerseniz karşımıza ciddi bir meblağ çıkıyor. Mesela ortalama maaş için 2500 TL ortalama yaşam gideri için de 600 TL desek dönemde (2500X6) + (600X6) = 18600 TL’lik bir kayıp söz konusu. Eğer kişi bir yıl remedial kalırsa bu maliyet 36 bin lirayı geçiyor. Tabi bunun psikolojik ve zihinsel yükü de cabası.
Ne Yapmalı?
Eğer hala hazırlık öğrencisi iseniz karşınızaki bu ciddi yükün bilincinde olarak adım atmanız faydanıza olur. Eğer remedial durumdaysanız ve kendi başınıza sınavla başa çıkamıyorsanız kayıplarınızı artırmamak adına tecrübeli kişilerden yardım almanızı tavsiye ederiz. Çalışacağınız kişilerden referans isteyin, deneme dersi isteyin. Eskilerin dediği gibi her sakallıyı dede sanmamak lazım.