
Bazı öğrencilerimiz göğsümüzü kabartıyor. Gurur duyuyoruz. Takdir ediyoruz. Murad da onlardan birisi. F3 ile kaldığı Writing’den bu Ocak’ta geçti. Kendisinden hikayesini ve sizlere tavsiyelerini paylaşmasını rica ettik. Sağolsun çok detaylı bir şekilde anlatıp arkasında duracağımız süper tavsiyeler vermiş.
İşte Murad’ın dilinde Boğaziçi Proficiency hazırlık süreci ve kilit tavsiyeler:
2016 eylül ayında Proficiency sınavının Writing bölümünden F3 ile kalmıştım. Psikolojik sorunlarımdan dolayı Aralık ayının sonlarına kadar hiçbir çalışma yapma fırsatım yoktu sınav adına. Sonrasında daha önce duyduğum BuProf ailesinden sınav adına kısa sürede nasıl bir yol izleyebileceğimi danıştım, iyi ki de danışmışım. Bana önerilen Essay Rehberi kitabını hızlı, oportunist bir analizle 1 Ocağa kadar bitirip 2 essay paketi aldım. Düzeltmelerden yaptığım genel hataları düzeltmeye çalıştım, bol bol essay okudum. Size tavsiye etmiyorum ama şahsen çok essay yazmadim cunku zamanim yoktu. Ama cok essay analiz ettim. Hatasız, basit ve anlaşılır bir yazının geçerli not alabileceğini sınav gününe kadar defalarca kendime hatırlattım. Çünkü pratik yapmadigim icin tekrar karmaşık ve bol bilgi olsun diye yazmaya meyillenmek istemedim. Bu kısa sürede benim Writing bölümünden geçmemde büyük bir katkı payı olan BuProf ailesine çok teşekkür ederim. Sınava hazırlananlara tavsiyem zor bir durumda kalmadığınız sürece sınava yönelik tüm çalışmalarınızı erkenden bitirip bol bol alıştırma yapın. Benim biraz da şansım yaver gitti, öncesinden hazirlikli olup bu kadar strese girmemeyi isterdim açıkçası.
BuProf un kazandırdığı sınav mantığını ise maddelerle belirtmek istiyorum ki önümüzdeki sınavlara hazırlanan arkadaşlarıma da bir ön izlenim olsun.
1- Amaç bölümünüze geçmek olduğundan şaheser değil, bütünlüğü sağlanmış akademik kurallara uygun hatasız bir yazı yazmak en önemlisi.
2- Öğrendiğiniz kalıplar ve kelimeler dışında anlamını bilseniz de kesinliğinden emin olmadığınız ifadeleri kullanmayın.
3- Yazınızı 7 den 70’e, her kültürden insanların okuyabileceğeni kendinize hatırlatın ki anlaşılabilirliği sağlayın.
4- Bildiğiniz kalıpları uygulamak için değil, fikirlerinizi aktarmakta yardımcı olması için dili kullanın ki konu dışına çıkmanıza neden olmasın.
5- Eğer yazılarınızı kontrol ettirme fırsatınız yoksa bol yazmanın hiç bir anlamı yok çünkü hatalarınızı kemikleştirirsiniz. Böyle bir durumdaysanız başkalarının doğruluğuna emin olduğunuz kontrol edilmiş yazılarını okuyun ki bunu da BuProf kusursuz bir şekilde sağlıyor.
6- Fırsatınız varsa da bol bol yazıp kontrol ettirin ki bir daha hata yapmamak için hata yapın, bir daha sınava girmemek için sınava girmiş olun.
7- Son olarak da yazmak ve konuşmak üretmeyi, okumak ve dinlemek ise algıları gerektirir. Bu ayrımı unutmayın çünkü üretmeye ve üretenlerin ürünlerini anlamaya çalışmadan sadece okuma yaparsanız kendinizi geliştirmekden başka sınav adına bir şey yapmamış olursunuz.Herkese başarılar diliyorum umarım faydalı olur.
Biz de Murad’a eğitim hayatında başarılar diliyoruz.