
Proficiency sınavına çok az bir süre kaldı. Sınavda işini kolaylaştıracak birkaç ipucuna ne dersiniz? Yıllardır öğrencilerimiz için derlediğimiz tavsiyeleri sınav öncesi sizler için kısaca listeledik.
BUEPT Reading
Search reading
Search readingde amaç metin içine saklanmış bilgi parçalarını bulmak. Search readingde en temel nokta size sorulan soruyu çok iyi anlayıp analiz etmek. Sınavın bu kısmı, bütün metni anlamanızı ya da farklı bilgi parçacıklarını sentezleyip yorumlamanızı gerektirmez. Dolayısıyla, sorunun gösterdiği ‘adres’e hızla gitmek ve parçanın bu kısmı üzerinde yoğunlaşmak faydalı olacaktır. Sorularda genellikle eş anlamlı kelimeler kullanılır. Mesela metinde important diye geçen bir ifade soruda significant veya essential olarak sorulmuş olabilir. Soruyu anladıktan ve olası eş anlamlı kelimeleri akılınıza getirdikten sonra hemen metni tarayıp o ifadelerin geçtiği paragrafa yoğunlaşın.
Careful reading
Careful reading search readinge göre bir nebze daha zor çünkü sadece bilgiyi bulma değil okuyup analiz etme becerinizi de ölçüyor. Mesela metinde “It took place after 1915” diye geçen bir ifade, soruda “Which event took place in the second quarter of 20th century” şeklinde sorulabilir. Sizin burada 20. yy’ın ikinci yarısı diye bahsedilen olayı 1915’ten sonra gerçekleşen olayla eşleştirebilmeniz gerekiyor.
Dahası careful readingde analiz becerisi gerektiği için size iki üç tane farklı kuram verilip, verilen bir ifadenin hangi kurama ait olduğu sorulabilir. Mesela kapitalizm ve sosyalizmi karşılaştıran bir metinde size verilen bir cümlenin bir kapitaliste mi yoksa sosyaliste mi ait olduğu sorulabilir. Buna cevap verebilmek için sözü geçen kuramları ve bu kuramların metinde karşılaştırıldığı yerleri iyi okumak gerekli.
BUEPT Listening
While listening (Selective Listening)
While listeningde bir konuşmayı dinlerken önünüzdeki sorulara eş zamanlı cevap verirsiniz. Konuşma başlamadan sorulara bakmak için 2-3 dakikanız var. Bu süre çok önemli. Sorular size konuşmanın gidişatı ile ilgili bilgi verir. Reading kısmında olduğu gibi soruda geçen kelimeler genelde konuşmada geçenin eş anlamlısı olur. O yüzden anahtar kelimeler ve bunların eş anlamlıları için kulağınızı dört açın. Birçok öğrencinin bu bölümde yaptığı hata belli bir soruya odaklanırken, bu soru ile ilgili kısmın geçtiğini fark etmediği için sonraki soruları da kaçırmaktır. Bu yüzden, örneğin 3. soru ile ilgili kısmın gelmesini beklerken, 4. sorunun anahtar kelimelerini de akılda tutmak önemli bir avantaj sağlayacaktır.
Note taking (Careful Listening)
Note takingde de önce notunuzu alır, sonra sorulara cevap verirsiniz. Bu kısımda sorunun nereden geleceğini bilmediğiniz için detaylı not almakta fayda var. Ancak her şeyi birebir yazmaya çalışmayın. Mesela increase, go up gibi bir ifade geçiyorsa + yazın, decrease, go down varsa – yazın. Konuşmada sürekli tekrar eden bir ifade varsa bunu kısaltın. Mesela sürekli capitalist society diyorsa bunu ilk önce uzun uzun yazın sonrasında CS diye kısaltın, ya da advanced economies geçiyorsa ilk başta bir kez advanced economies yazın sonrasında hep AE diye kısaltın.
Eğer bir kısmı kaçırırsanız kesinlikle oraya takılıp kalmayın yoksa devamını da kaçırırsınız. O sebeple eğer bir yeri yakalayamadıysanız, orayı bırakıp konuşmanın devamını takip edin! Bazen yakalayamadığınız kısım konuşmanın ilerleyen kısımlarında tekrar ortaya çıkar. Bu durumda orayı da kurtarmak mümkün olabilir.
BUEPT Writing
Writing pek çok öğrenci için zorlu bir alan. İlk önce size sunulan konuyu iyice anladığınızdan emin olun. Hemen başlamayın. Sonra bir bakmışsınız yarım sayfa yazmışken meğer tam olarak soruda isteneni cevaplamıyorsunuz.
Mesela diyelim ki sizden Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin nasıl iyileştirilebileceğini anlatmanız isteniyor. Bu durumda kendinize düşünmek için süre tanıyın, iş sağlığı ne, Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği geçmişi nasıl, dünyada bu konuyla ilgili durum nedir, iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden unsurlar neler, ne gibi çözümler düşünülebilir? Bu soruları kısaca düşünmeden yazmaya başlamayın.
Bu sorularla ilgili aklınızda kabaca bir taslak oluşturun. Sonra konuyla ilgili bildiğiniz kelime ve ifadeleri zihninizde canlandırın. Aklınıza gelen önemli noktaları unutmamak için hemen kağıda not düşün.
Yol haritanız belli olunca yazmaya başlayın. Burada sizinle çok önemli bir ipucunu paylaşmak istiyorum. Çoğu öğrenci son ana kadar yazıp, yazdıklarını gözden geçirmeden kağıdını teslim ediyor. Bu çok sağlıklı değil. Kesinlikle kağıdınızı gözden geçirmek için 5-6 dakika süre ayırın kendinize. Yapmış olmanız muhtemel pek çok küçük hatayı bu 5-6 dakikalık sürede düzeltip daha iyi bir puan alabilirsiniz. Hatta eğer sınırdaysanız, son 5 dakikada yaptığınız o birkaç düzeltme geçmenize vesile olabilir.
Etiketler: buept tavsiyeleri, proficiency tavsiyeleri, boğaziçi ingilize yeterlilik sınavı ipuçları, boğaziçilinin dilinden buept sınavı
Merhaba,
Sinava ilk kez girecegim. Acaba writing esnasinda bir hata yaptigimizi fark edersek yada bir cumleyi tamamen cikarmak istersek, ustunu karalamamiz serbest midir ve bu bize puan kaybettirir mi?
Cok tesekkurler
Üstünü karalamanız yeterli. Size puan kaybettirmez. Bazı öğrenciler silinebilir tükenmez kalemle giriyor sınava. O da bir çözüm olabilir.